Vaart z.z 127, 9401 GL Assen 06-26685100

Mediation


mediation

MediationIntroductie

Je zit bij een beek en je gooit steentjes in het water. De kringen in het water verplaatsen zich. Er rolt een traan over je wang. Je praat hardop: “waarom luistert hij nou niet”? Ik heb het nu een paar keer voor hem opgeschreven”. Je snikt en pakt een zakdoek. Het is rustig om je heen. “Je wilt het niet begrijpen”, spreek je hardop uit. Zachtjes zeg je er achteraan, “Je snapt toch wel dat we nu boos op elkaar zijn doordat je dat zelf veroorzaakt hebt”. Een beetje logisch nadenken is zeker te veel gevraagd. Je vindt dat dit echt niet kan, dit is onacceptabel en past niet in de wijze waarop jij erover denkt. Hij verandert steeds van mening. Hij kletst de oren van je hoofd, maar schrijft nooit iets op. Wie denkt hij wel dat hij is? Je staat op, je recht je rug en loopt met snelle passen terug naar je auto.
De oprijlaan is aan beide kanten voorzien van een rij wilgen. Even zakt je woede. Dan zie HEM. Je stapt snel uit de auto en je praat over alles waar je boos over bent. Hij haalt zijn schouders op. Hij maakt sussende bewegingen naar je en dat maakt jou nog bozer. Hij zegt tegen je dat het gaat zoals het gaat en dat alles kan veranderen. Hij vertelt je dat jouw doelen door de veranderingen, niet meer zijn doelen kunnen zijn. Je kijkt hem aan en je weet dat dit geen doen is. Geen woord mee te wisselen. Je stapt in de auto, smakt je deur dicht en rijdt veel te hard weg.

Een situatie waardoor een conflict kan ontstaan, omdat we anders betekenis geven aan wat we zien, wat we meemaken. Tijdens de bemiddeling gaan we samen op zoek naar wat de ander beweegt. We gaan onderzoeken waar de verschillen zitten en waar we overeenkomsten hebben. Tijdens de mediation proberen we elkaar te laten zien wat je daarvoor niet zag om zo tot een overeenstemming te komen. Als mediator breng ik de communicatie weer op gang, begeleid ik de gesprekken en zorg ik voor de juiste procedure.
Dit vraagt van beide partijen commitment en lef. De commitment om daadwerkelijk op zoek te gaan naar wat de ander beweegt en daarbij een oplossing te vinden. Het lef om aan tafel te komen zitten en je kwetsbaarheid, boosheid en verdriet mee te nemen aan tafel.